Rοοms and Light : Σχεδιάζοντας το φωτισμό για δωμάτιο του ‘The O Hotel’

Το σύγχρονο ξενοδοχείο ως ένα ευφυώς σχεδιασμένο σκηνικό καλείται σήμερα να αντοποκριθεί με τρόπο ολιστικό στις πολύπλευρες ανάγκες των πρωταγωνιστών – φιλοξενούμενων του. Η ξενοδοχειακή επιχείρηση επενδύει στα ποιοτικά εκείνα εργαλεία που τη διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν και προσθέτουν αξία στην εταιρική της εικόνα και ταυτότητα. Μέσα στο απαιτητικό αυτό πλαίσιο, ο σχεδιασμός του αρχιτεκτονικού φωτισμού καλείται να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να αναδείξει δημιουργικά το σενάριο της εμπειρίας και το concept του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Ο φωτισμός σχεδιάζεται όχι απλά για να εξασφαλίσει ικανοποιητικά επίπεδα φωτεινότητας ή σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ως ένας ποιοτικός παράγοντας που επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία, διάθεση και ψυχολογία.

Ο φωτισμός στο δωμάτιο του ‘The O Hotel’ στα πλαίσια της εγκατάστασης ‘Rooms + Light’ σχεδιάστηκε ώστε να δημιουργήσει μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Επιδίωξη μας είναι οι φιλοξενούμενοι να μην ξεχάσουν το πως αισθάνθηκαν στον προσωπικό τους χώρο του δωματίου. Βασικός πρωταγωνιστής είναι το ζευγάρι των φιλοξενούμενων και ο φωτισμός σχεδιάστηκε ώστε να αναδεικνύεται η παρουσία και η διάδραση μεταξύ των ανθρώπων. Ο χώρος της τραπεζαρίας, όπου αναμένεται να φιλοξενήσει ένα ρομαντικό δείπνο, επιλέχθηκε ως το κύριο σημείο δημιουργίας οπτικού ενδιαφέροντος (primary focal point). Μια σειρά από κρεμαστά μεταλλικά φωτιστικά σώματα σε χρώμιο, χρυσό και χάλκινο ματ σε ασύμμετρη διάταξη παρέχουν θερμό φως στην επιφάνεια του τραπεζιού. Θέλουμε κατά τη διάρκεια του δείπνου, τα πρόσωπα του ζευγαριού να παρουσιαστούν υπό ένα ιδιαίτερα κολακευτικό φως. Επιπλέον τα ίδια τα σώματα των διακοσμητικών φωτιστικών αναδεικνύονται από μια σειρά από χωνευτά στην οροφή φωτιστικά τύπου downlight με στενές δέσμες φωτός, δημιουργώντας μια εξαιρετική γλυπτική φωτεινή σύνθεση. Οι υπόλοιπες περιοχές του δωματίου επιλέχθηκε να έχουν χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού ώστε να προάγουν τις στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Ο γενικός φωτισμός υπηρετεί το minimal ύφος της αρχιτεκτονικής και διακόσμησης του δωματίου με περιμμετρικό κρυφό φωτισμό και επίτοιχα διακοσμητικά φωτιστικά εκατέρωθεν του κρεβατιού. Η συνολική οπτική σύνθεση ολοκληρώνεται με τη δημιουργία ενός ‘έναστρου ουρανού’ μέσω ενός συστήματος με οπτικές ίνες σε όλη τη επιφάνεια ενός τοίχου, με σκοπό να αποτελέσει το ιδανικό φόντο σε κάθε πιθανή φωτογράφιση του ζευγαριού στο δωμάτιο.

Ευχαριστούμε θερμά τον κο Δημήτρη Αντωνάκο για την πρόσκληση και για την πολυετή ευαισθησία που έχει επιδείξει στο θέμα του αρχιτεκτονικού φωτισμού. Επίσης, ευχαριστούμε τους κους Μιχάλη Μπάκα, Μανώλη Οικονόμου, Ζένιο Ζένιου, Νίκο Μοράντη, Παναγιώτη Σεγρέδο, το προσωπικό της εταιρίας Demand και τους χορηγούς VIOKEF Lighting Ν. Κάκκος ΑΕ, Samba – Eliezer Lighting, ErgonLight Architectural Ν. Γεωργιάδης ΟΕ, Cretive Solutions Στεργιόπουλος Χ. Μον. ΕΠΕ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s