ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Φωτισμός και Αρχιτεκτονική
Κτίριο Τεχνικές Εκδόσεις, Θεσσαλονίκη, 2006.

Το βιβλίο "Φωτισμός και Αρχιτεκτονική" περιλαμβάνει κείμενα του μελετητή αρχιτεκτονικού φωτισμού Θεόδωρου Δ. Κοντορήγα και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αφού είναι η πρώτη έκδοση με θέμα τον αρχιτεκτονικό φωτισμό στην Ελληνική γλώσσα. Στο βιβλίο αναπτύσσονται, εκτός από τις βασικές αρχές φωτομετρίας, όπως οι βασικές φωτομετρικές μονάδες και οι πηγές τεχνητού φωτός, χρήσιμα στοιχεία για τη μελέτη εσωτερικών χώρων, όπως ξενοδοχείων, χώρων εργασίας, μουσείων, καταστημάτων κατοικιών, εξωτερικών χώρων όπως πλατειών, πάρκων, μνημείων κ.ά.

Το βιβλίο περιλαμβάνει λεπτομερή αναφορά στις σύγχρονες τεχνολογίες φωτισμού και στα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Η νέα αυτή έκδοση με το αναλυτικό περιεχόμενο και τις ιδέες που προσφέρονται μέσα από τις έγχρωμες φωτογραφίες της, πιστεύεται ότι θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε μελετητή - δημιουργού που επιθυμεί να αναδείξει και να "ζωντανέψει" το έργο του, καθιστώντας το συγχρόνως λειτουργικό, οικονομικό και φιλικό στους χρήστες του.

Μόνιμη στήλη αρχιτεκτονικού φωτισμού
Greek Architects e-Mazazine

Το ηλεκτρονικό περιοδικό greekarchitects.gr αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή πληροφόρησης για τη σύγχρονη Ελληνική και διεθνή αρχιτεκτονική.

Η μόνιμη στήλη αρχιτεκτονικού φωτισμού ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες το 2004 με σκοπό να παρουσιάσει τις δημιουργικές δυνατότητες του φωτισμού για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης αυτής προσπάθειας, η στήλη αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς για την έγκυρη ενημέρωση όχι μόνο του αρχιτεκτονικού αλλά και ευρύτερα του τεχνικού κόσμου της χώρας σε θέματα φωτισμού.

Με αφετηρία την παρουσίαση των βασικών αρχών φωτομετρίας καθώς και της σύγχρονης τεχνολογίας του αρχιτεκτονικού φωτισμού, η στήλη αναλύει διεξοδικά τις ποιοτικές εκείνες παραμέτρους που εξασφαλίζουν ένα πετυχημένο σχεδιασμό φωτισμού.  Αναλύονται επίσης, από πρακτική άποψη, οι απαιτήσεις και οι μέθοδοι σχεδιασμού του φωτισμούσε μια σειρά εφαρμογών όπως για παράδειγμα δημόσιοι αστικοί χώροι, ιστορικά κτίρια και μνημεία, μουσεία και gallery, καταστήματα και εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, γραφεία, κατοικίες, εστιατόρια και υπαίθριοι χώροι και παρουσιάζονται παραδείγματα πετυχημένων μελετών από το διεθνή και Ελληνικό χώρο.

Διαβαστε τα αρθρα εδω