ΠΡΟΦΙΛ

Το γραφείο Θεόδωρος Κοντορήγας και Συνεργάτες Μελετητές Φωτισμού, ιδρύθηκε το 2001 στην Αθήνα με αποκλειστικό αντικείμενο την εκπόνηση και υλοποίηση υψηλού επιπέδου μελετών αρχιτεκτονικού φωτισμού ανάδειξης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Η δημιουργική ομάδα του γραφείου συνεργαζόμενη άψογα με καταξιωμένους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου καθώς και με αλυσίδες ξενοδοχείων, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες και επενδυτικούς ομίλους, διαθέτει σήμερα πολυετή διεθνή επαγγελματική εμπειρία με σειρά ολοκληρωμένων έργων φωτισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς σε άλλες Ευρωπαικές χώρες. Τα έργα του γραφείου περιλαμβάνουν σύγχρονους εμπορικούς και ψυχαγωγικούς πολυχώρους, αρχαιολογικούς, πολιτιστικούς και εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακά κέντρα, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, αστικούς δημόσιους χώρους, εκκλησίες, εστιατόρια, κτίρια γραφείων, καταστήματα, καθώς και ιδιωτικές κατοικίες.

Βασικός στόχος της εργασίας μας είναι να συνδυάσουμε δημιουργικά την ‘τέχνη’ και τη σύγχρονη τεχνολογία του αρχιτεκτονικού φωτισμού για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κάθε εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Με όπλο την πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία και τεχνογνωσία, υλοποιούμε μελέτες που προσφέρουν ποιοτικές λύσεις και ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις λειτουργικές, αισθητικές και περιβαλλοντικές ανάγκες κάθε έργου. Η ανάδειξη της φόρμας, της υφής και του χρώματος των στοιχείων ενός χώρου, η εφαρμογή τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας και η υλοποίηση καινοτόμων λύσεων φωτισμού, αποτελούν βασικές παραμέτρους της εργασίας μας.

Η ενασχόλησή μας σε ένα έργο είναι εντελώς ανεξάρτητη από κάθε είδους προμήθεια εξοπλισμού δηλαδή, φωτιστικών ή άλλων συστημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση της μελέτης και χωρίς δεσμεύσεις απέναντι σε οποιαδήποτε εταιρεία παραγωγής ή εμπορίας φωτιστικού εξοπλισμού. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο παροχής των εξειδικευμένων υπηρεσιών μας και την αναγκαία αντικειμενικότητα και επαγγελματισμό στις λύσεις που προτείνονται, ενεργώντας πάντα προς όφελος των πελατών μας και σίγουρα μακριά από πωλήσεις και εμπορικά συμφέροντα.

Ο Θεόδωρος Δ. Κοντορήγας BSc MBA MSc ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Bartlett School of Architecture, UCL στο Λονδίνο όπου απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον αρχιτεκτονικό φωτισμό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο διεθνούς φήμης γραφείο μελετών αρχιτεκτονικού φωτισμού MBLD στο Λονδίνο. Το 2001 ίδρυσε το ανεξάρτητο γραφείο μελετών αρχιτεκτονικού φωτισμού Θ. Κοντορηγας και Συνεργάτες Μελετητές Φωτισμού στην Αθήνα. Στην Ελλάδα έχει σχεδιάσει το φωτισμό για σύγχρονους κθεσιακούς χώρους και συνεδριακούς χώρους, ξενοδοχεία πολυτελείας, μνημεία και χώρους ιστορικής σημασίας, κτίρια γραφείων, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Είναι ενεργό μέλος του PLDA (Professional Lighting Designers Association) και Society of Light & Lighting στην Αγγλία. Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις σε θέματα της επιστήμης του αρχιτεκτονικού φωτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο 'Φωτισμός και αρχιτεκτονική' κυκλοφόρησε το 2006 από τις εκδόσεις του τεχνικού περιοδικού Κτίριο στη Θεσσαλονίκη.


Les Lazaristes Hotel, Thessaloniki,
Architect P. Makridis & Associates